Best Social Media Campaigns 2018

All-New: From KFC, to Domino's to Kellogg's and more, the Rick & Rick Awards continue as the Ricks count down the Top 3 Social Media Campaigns 2018.

In This Episode:

🛡 Rick Gets Overprotective

🍗 KFC: Royal FCK-Up (at 1:30)
www.youtube.com/watch?v=0cG0Vw_k-eg

🍕 Dominos: Pothole Fixer (at 3:45)
www.youtube.com/watch?v=JDd-HP3FA4s

🥞 Kellogg's: Eggo/Stranger Things (at 7:12)
www.youtube.com/watch?v=RZvKsByBpSs

🚫 March for Our Lives: Vicious Cycle (at 9:05)
www.youtube.com/watch?v=T66XegbMLJs

🍲 KFC: 11 Herbs & Spices (at 11:10)
www.youtube.com/watch?v=fK5AbkbyWmM

🤫 Rick Does ASMR for Team Toronto (at 14:00)

Use player above or listen on iTunes (Approx. 15:35) (For US audiences; see SoundCloud cookie/privacy policy)


Best Mobile Marketing Campaigns 2018 (Podcast)

Burger King, Nike, ESPN and more. See what makes a winner most, as the 2nd Annual Rick and Rick Awards continue with Best Mobile Marketing 2018. Winners include:

💥 Brand Reborn: "Player Unknown: Battlegrounds" took its rapidly shrinking world by storm to become the #1 mobile game of 2018 (at 2:02)

🍔 Trolling Mickey D's: BK's #WhopperDetour offered 1-cent Whoppers if you're within 600-feet of a McDonalds location—generating 1 million downloads in its first 36 hours (at 4:30)

👟 NIKE AR Shopping: Nike launches its "Kyrie 4 Red Carpet Edition" sneaker with a test of Facebook Messenger's AR feature (at 10:25) Learn more here.

🏀 iPhone Interrupted: ESPN scores with this test promotion for its coverage of the NBA finals that made use of iPhone's AirDrop feature to freak people out (at 7:02) Learn more here.

🏃‍♀️ 'Legend' is Born: Adidas "Here to Create Legend" created on-the-fly, personalized videos for all 200,000 runners in the Boston Marathon, complete with their personal stats—and has them ready to view and share within just a few hours (at 13:40)

(For US Audiences; See SoundCloud Cookie/Privacy Policy)


2018 Best AR/VR Campaigns (Podcast)

It's awards season here at Gen Wow, and this is the first of a series of special episodes where the Rick Mathieson and Rick Wootten count down the year's bests in a whole host of marketing channels. We're talking mobile marketing, digital outdoor, augmented reality, viral videos, branded games and a whole lot more.

(approx 20 min) (For US audiences; see SoundCloud's Cookie and Privacy policies)

OR LISTEN ON ITUNES

 

 

In Part 1: The Best Augmented Reality and Virtual Reality Marketing in 2018. That's right—it’s a roundup of each of our top 3 favorite initiatives in AR and VR from the marketing year that was, including:

 

🖼 #3: VR: Musée de l’Orangerie: 'Claude Monet: The Water Lily Obsession' (Rick W)/At 3:38

Wins best use of VR in a museum exhibit

 

👨‍🚀     #3: VR: National Geographic 'One Strange Rock': 'Astronaut Reality Helmet' (Rick M)/At 5:23

Wins best experiential promotion involving space helmets


 

😎 #2: Oculus Go VR Hardware (Rick W)/At 7:50

Wins for best VR enablement technology

 

⚽️     #2: VISA FIFA Football Shooting Experience (Rick M)/At 10:56

Wins best use of Live AR involving a swift kick to the balls

 

🏊‍♀️    #1: National Geographic: AR Issue (Rick W)/At 14:25

Wins for best use of AR in print

👟    #1: NIKE: REACTLAND (Rick M)/At 17:05

Wins for best use of Live AR/Gamification to get off your ass and go for a run

 


'The Lion King' Official First Teaser Trailer (Video)


Wow: Jon Favreau's all-new, CGI-style animation "Lion King" looks amazing.

I have to admit I was apprehensive about a remake to an all-time classic. But this looks true to the original, updated for the digital age.

So unless I see or hear differently, I'm looking forward to getting my Hakuna Matata on, July 19, 2019.


Barbie's Out to End 'Dream Gap' for Girls (Podcast)

In the Season Two Premiere of Rick & Rick: How Mattel's Barbie wants to put an end to the "Dream Gap" for girls, McDonald's Gets all Banksy on us, and a whole lot more.

Does P&G want exclusive rights to use WTF, LOL and NSFW? (at 5:13)

From the McNutty Department: McDonald's get all McBanksy on us (at 7:30)

Brands and politics don't mix? A YouGov consumer survey begs to differ (at 11:00)

Barbie wants to put an end to the "Dream Gap" for girls (at 13:37)

2018's top Halloween costumes, consumer spending & more (at 16:00)

(From last month. For US audiences only. See Soundcloud cookie/privacy policies.)


Final 'Aquaman' Trailer: Something Fishy Going On? (Video)

I'm digging the final trailer for "Aquaman"—see trailer above. But I admit it feels very ... familiar.

Then again, that shouldn't be surprising, since it looks to be an origin story (or at least contain flashbacks to the character's origin).

In fact, I'm kinda amped that the movie looks to be a live action version of 2014's, "Justice League: Throne of Atlantis"—see trailer below.

I only wish the rest of the rest of the League would show up to help Arthur and Mira when "Aquaman" hits theaters next month.

Memo to DC/Warner Bros: Big bonus points if that happens.


GEN WOW Pop Quiz: AI-Generated Halloween Costumes, Deep Fakes & The Impact of GDPR

It's time for everybody's favorite quiz on recent news from the intersection of marketing, media, tech and pop-culture. Good luck!

1. The New York Times recent reporting on The Spooky Side of Machine Learning, included a project in which artificial intelligence was trained to come up with Halloween costume ideas. Which of the following was not one of the costumes created by AI:

A. Zombie Schoolgirl

B. Toaster Boy

C. Ruth Bader Hat Guy

D. Frankenstein's Bunny

E. Vampire Baseball Clown

ANSWER: E      According to the Times, the neural network in the project produced different names at different stages or "epochs" of training that included Zombie Schoolgirl, Toaster Boy, Ruth Bader Hat Guy, Frankenstein's Bunny and Baseball Clown, to which we changed to Vampire Baseball Clown. One of our favorites was Donald McDonald, a cross between Ronald McDonald and the Donald. None of these, however, beat McGrimace dressed as Thanos at ComicCon.

 

2. Which of the following was not seen as a potential global development in next few years according to a new survey of C-level executives from AT Kearney:

A. Global 500 companies will be increasingly vulnerable to fake news campaigns

B. Corporate leaders will increasingly be expected to play roles in society beyond narrow corporate interests

C. Backlash against GDPR in the will inspire other countries to slow down efforts to expand privacy regulations

D. Extreme weather events will act as a drag on economic growth

Answer:  C     According to eMarketer reporting on a study titled "2018 Views from the C-Suite: An Annual Survey of Global Business Executives" from AT Kearney, each of these is something C-suite executives expect to see in the next few years - except for item C. Instead of a backlash against GDPR, the survey finds executives believe GDPR will inspire other countries to expand privacy regulations. Case in point: California's Consumer Privacy Act will have a dramatic impact on how tech companies, collect, store and use consumer data when it goes into effect in 2020.

 

3. Which of the following television shows had their premiere on October 25, 1971?

A. The Superfriends

B. Electric Company

C. Sigmund and the Sea Monsters

D. The Brady Kids Go to Rehab

Answer: B     The Electric Company debuted on October 25, 1971 and starred heavy hitters from stage, screen and improv—including established stars like Rita Moreno, as well as lesser known performers like a guy named Morgan Freeman who went on do a few things after leaving the show.

 

4. The Wall Street Journal recently reported on Deep Fakes, which are:

A. Fake news items created by the imaginary Deep State

B. Videos made with AI that make it possible to show anyone saying anything you want

C. Videos made with Ai that makes it possible to show anyone do anything you want

Answer: B     Deep fakes are videos that can be made to match people's facial expressions and voices to make it appear as if they are saying anything you want them to say (see the WSJ video above). In a society where reality is questioned, this technology may have enormous implications—further breaking people into tribes that only believe what they want.

 


2018's Top Halloween Costumes, McDonald's Goes All Banksy on Us (Podcast)

GW_halloween_stats_2018In an All-New Podcast Episode:

🐽 Are Muppets Asexual? Did Anybody Tell Ms. Piggie?

🎃 2018’s Top Halloween Costumes & Stats

🍔 McDonald’s Goes All Banksy on Us

👍🏻 Why Brands Should Take Side—or Not

Plus: ‘Loaded Questions' & More!

2018's TOP HALLOWEEN COSTUMES, BANKSY + MICKY D'S & MORE

>>Listen on iTunes<<

(Approx. 25 min)


Gen Wow Pop Quiz: White Castle WTF Edition

Gen Wow Loaded Questions: 1. White Castle's VP of Marketing recently admitted to which of the followingRiddle us this, and then riddle us some more:

1. White Castle VP of Marketing Kim Bartley recently admitted to which of the following:

A.  Preferring Big Macs to Sliders

B.  Spending a night binging on a Castle Pack of waffle sliders, fish nibblers and beer

 C. Spending a year as a vegetarian

D. Spending too much on a new Maserati

Answer: C

According to Ad Age, White Castle CMO Kim Bartley admitted to recently spending a year as a vegetarian after White Castle's failed attempt to add salads and so-so results for a veggie slider. But it helped pave the way, apparently, for the far more successful Impossible Slider, which is made of a meat-like substance that's meat-free.

 

2. Last seen during the Super Bowl, this CPG brand campaign has made a return visit to the NFL during Thursday night football:

A. Pringles Stackers "Wow"

B. Tide "It's a Tide Commercial"

C. Mr. Clean's "Clean AF"

D. Hefty's "Cray-Cray Party Moms Get Turnt"

Answer: B

Tide is bringing "It's a Tide Commercial" to football fans. Because you know football fans are deeply concerned about their laundry detergent .

 

3. This Halloween, US consumers are expected to:

A. Tune in for the 29th edition of the Simpson's "Halloween Treehouse of Horror"

B. Tune in for the 30th edition of the Simpson's "Halloween Treehouse of horror

C. Spend $3.2 billion on costumes led by 1. Princesses, 2 Superheroes, 3 Batman characters and 4 Star Wars characters

D. Spend nearly $2.6 billion on such delicacies as Snickers, Reese's, M&Ms and Coffee Makes Me Poop Gum

E. All the above, except for A

F. All the above, except for D

Answer: E

All of the above except for A. This is the 29th edition of the Simpson's "Halloween Treehouse of Horror," and according to the National Retail Federation, US consumers will spend $3.2 billion on Halloween costumes. Plus: they will spend $2.6 billion on candy—including Snickers, Reese's, M&M and such novelty candies as Coffee Makes Me Poop Gum, Bacon and Cheese Flavored Crickets, and National Embarrassmints. In all, US consumers will send $9 billion on Halloween crap this year.

 

4. According to a recent ADWEEK article entitled, "How Mr. Rogers Taught Me Everything I Need to Know about Marketing," which of the following is not one of those pearls of wisdom:

A. Be inclusive of ideas, differences of opinion and ways to get things done

B. Learn to apologize for hurt feelings, misunderstandings and problems requiring remediation

C. Learn to apologize for your stupid ideas

D. Learn to apologize for your stupid ideas, especially the one you had last week

E. Both C and D, but definitely not A and B

Answer: E

The article included such Mr. Rogers-inspired advice for marketers as, "Be inclusive if ideas, differences of opinion and ways to get things done;" "Learn to apologize for hurt feelings, misunderstandings and problems requiring remediation;"as well as "Don't ever be afraid to admit you don't know," "Be kind," and more.

 

5. A new consumer gadget called Portal is which of the following:

A. A new video chat device from Facebook

B. The second sign of the Apocalypse

C. A new video chat device from Facebook that uses AI to react to callers' movements by automatically panning in and zooming out and adjusting sound levels

D. A new chat device from Facebook that uses Amazon Alexa, thereby positioning the devices as competitors to Google Home and Apple's HomePod.

E. A, C and D

F. A, C, D and B depending on your point of view

Answer: E or F

Portal is a new video chat device from Facebook that could transform chat and even social media by bringing it into the living room. Or maybe it's this year's version of the Facebook Phone that took the nation by storm. It uses AI to react to callers' movements by automatically panning in and zooming out and adjusting sound levels. It also uses Amazon Alexa, thereby positioning the devices as a competitor to Google Home and Apple's HomePod. Given the fun we've all had with Cambridge Analytica and other incidents in recent times, it could very well be the second sign of the Apocalypse, depending on your point of view.

 


CHEETOS: Orange is the New WTF (Video)

Cheetos is having a moment with the success of its recent pop-up restaurants in New York City and Los Angeles.

In New York, The Spotted Cheetah booked all 300 seats, and a 1,000 person waiting list for its three-day pop-up, which served delicacies such as White Cheddar Mac N' Cheetos. In LA, The Flamin' Hot Spot played up Flamin' Hot Cheetos-themed dishes, including the Hot Cheetos Burrito. 

In terms of novelty, the stunt was spot on, pardon the pun. And let's face it: Marketing is no longer just about engagement or interaction. It's about experiences. And with tastes, sounds and more, this Cheetos pop-up restaurant idea has legs.

Learn more about Rick Mathieson and iMathieson:

Join our LinkedIn Group

Like us on Facebook

Follow us on Twitter

Listen on iTunes